Monday, April 1, 2013

Kak Yang dan Stimulaterapi

Semasa Gathering Super Angels 2012 di Shah Alam, kami telah didedahkan teknik Stimulaterapi oleh Pusat Rawatan Stimulatherapy Klang dikendalikan oleh Pn Jueriah a.k.a Kak Ija.  


01 Mac 2013
Kak Yang mula mencuba stimula sewaktu team stimula Kak Ija turun ke Sg Petani.  Sejak hari tu, hati kecil Ibu merasakan terapi ini amat sesuai buat Kak Yang.  Cara rawatan yg lembut dan tidak terlalu extreme.  Selepas balik dari terapi, Kak Yang mula batuk dan memuntahkan kahak sepertimana telah diberitahu oleh Kak Ija; kesan dari terapi tersebut.

Kak Yang sewaktu rawatan pertama


08 Mac 2013 
Kami meneruskan terapi Kak Yang di Port Klang.  Kak Yang semakin menampakkan perubahan posisitf selepas menjalani terapi selama tiga hari berturut.  Ibu menguatkan hati, mula membuka ryles tube Kak Yang sejak dari hari tersebut. Alhamdulillah Kak Yang mula pandai menghisap kembali susu botol dan jugak breastfeeding. .  Walaupun pada mulanya amat risau kerana Kak Yang kurang makan dan berat badan susut mendadak.  Namun dengan tekad dan tawakkal kepada Allah, semakin hari semakin pandai menelan.  Kak Yang juga dah pandai makan bubur nasi dan nestum.

 
 dah mula mengangkat tinggi kepala


waaa kamuk²


26 Mac 2013
Ibu menyambung cuti tanpa gaji sehingga Mei 2013 dan Ayah start cuti separuh gaji selama sebulan untuk meneruskan terapi Kak Yang selama sebulan.  Syukur kerana mendapat sokongan penuh dari Ketua Jabatan kami, rakan² dan keluarga.  Mudah²an usaha kami membuahkan hasil kepada perkambangan Kak Yang...semuanya dengan izin Mu YA ALLAH...aminKak Yang dan rakan² berstimula :-

 Kak Yang bersama Mak Ija, therapist yg amat baik hati :) Kak Yang bersama Kak Bella

 Kak Yang bersama Nuha

Kak Yang bersama Abg Emil


5 comments:

  1. pls msj no kat akka ye 0124874264

    ReplyDelete
  2. anak akak 2 org ke yg jd camni?anak sulung saya bru berusia 2 bln..doktor kata dia pun sama...microcephaly+lissencephaly

    ReplyDelete
  3. blh saya nk number contact akak...

    ReplyDelete