Saturday, March 30, 2013

Nur Aimi Qadijah bt Aidil Azhar

Entry sebelum ni cerita tentang Adik Aimi diserang sawan tetapi Ibu x berkesempatan nak update mengenai Adik Aimi pun sebelum ni....

06 Julai 2012

Ibu selamat melahirkan puteri ke tiga Nur Aimi Qadijah dengan berat 3.6kg, biggest among all hehehe...actually Adik Aimi dah overdue 10 hari.  Kena admit sehari sebelum bersalin, masuk ubat pun Adik masih tak nak 'keluar' lagi.  Rasanya pengalaman bersalinkan Adik adalah yg paling tough bagi Ibu, sampaikan terpaksa request pakai mask sebab terlalu sakit.  Ibu ingat lagi akibat terlalu banyak menyedut ubat, Ibu sampai dah nak pengsan x sedarkan diri.  Nasib baik tetiba rasa nak meneran datang dan Ibu terus push walapun nurse yg terkejut cuba nak tutupkan semula kaki Ibu dan menahan dari bersalin.  Dalam hati memang menyumpah nurse tu, "Anak aku dah nak keluar hang sibuk nak tahan plak, nak bagi lemas ka??".  Abang pun dah cuak waktu nurse tu suruh Ibu tahan dulu hanya sebab dia x sempat nak pakai glove!

Agak terkejut bila doktor maklumkan Adik seberat 3.6kg kerana selama mengandung Ibu dimaklumkan baby kecil dan paling berat pun hanya boleh mencecah 2.8kg.  Excited nak balik cepat sebab Adik tak kuning, sama macam kakak².  Tapi amat kecewa bila dapat tahu Adik penghidap G6PD, penyakit yang selalunya dihidapi oleh bayi lelaki.  Hampir tidak percaya tetapi selepas dua kali ujian, tetap menunjukkan Adik positif G6PD dan terpaksa ditahan di wad selama 5 hari.

Tuhan saja yg tahu betapa siksanya perasaan disaat itu terpaksa berjauhan dari kakak² terutamanya KAk Yang yg masih menyusu badan.  Pertama kali tidur malam tanpa Kak Yang amat menyesakkan jiwa tetapi digagahkan jua demi Adik yg juga memerlukan perhatian Ibu...nasib baik Kak Yang amat memahami bila mahu minum susu botol.  

Serba sedikit foto Adik :-

baru kuar labour room

masa di PBU

hari pertama balik umah jumpa Kakak²

botak sudah

sudah pndai duduk

pandai panjat tangga

 pandai berenang

sejuk hati :)

1 comment:

  1. G6PD yang ni yer... harap ibu tabah yer.. so mcm mana leh jadi sawan tu

    ReplyDelete