Friday, May 11, 2012

Terapi Dr Sham

Selama ni cuma mendengar mengenai Dr Sham melalui sahabat² di grup SMSDA jer...tingin sangat nak bawak Angel jumpa Dr Sham, tapi terpaksa dipendamkan sebab x cukup budget.  Maklumlah kena p ke KL nun..huhuhu...tapi syukur alhamdulillah.  Kesudian Kak Ju @ Afidah Ayob memvolunteerkan rumahnya sebagai pit stop utk supermum di utara bertemu dgn Dr Sham, memberi peluang utk Isya bertemu dengannya...moga Allah saja membalas jasa Kak Ju sekeluarga...dan juga Kak Gie yg mengsponsor lunch skali...

Jom kita cita pasal task yg diberikan oleh Dr Sham pada Isya...

1. Swimming

 Sehari kena wat sejam...

2. Flash Card

 15 perkataan untuk seminggu.. 3 x sehari

3. Hanging

 yang ni pun kena gantung sejam sehari...kdg ibu gantung kat bola ja

kdg ayah gantungkan macam ni..

4.  Ice therapy
 5 set sehari...5 second untuk setiap kaki dan tangan

5.  Masking


 15 kali sehari...seminit utk setiap set

6.  Patterning

 sejam sehari...(ni yang paling Isya x suka ni..huhuhu)

7.  Positioning

 kena wat sejam jugak...tapi skang susah gak nak wat bab perut ibu dah besar..

8.  Sensory- touching

setiap hari kena bagi Isya sentuh 2 jenis benda

9.  Sensory - Vision

seminit utk sebelah mata, on off torch light...kena wat 10 set sehari...

 
time nak tidoq plak, ibu pasang lampu disco ni sambil dengar children song...dan bila Isya dah lali, tuakr pasang ayat² suci Al-Quran...

10.  Sensory - Hearing
 Kena dengarkan Isya dua jenis bunyi setiap hari, total 14 jenis la seminggu..sambil mengexplainkan tentang bunyi tu...after sebulan, kena tukar bunyi


11. Incline
Yang ni ja belum dapat start lagi sebab belum ada incline track...insyaallah

So, sejak memulakan terapi Dr Sham ni memang la 'huru-hara' jadinya keadaan diumah ni hehehehe...Ibu dan Ayah bergilir² wat terapi & kerja rumah. Si Kakak Aina plak selalunya jadi tukang sorak untuk Adik dia. Macam² la kata² semangat yang dia dok jerit...
Kalau diikutkan setakat ni, belum pernah lagi la Ibu cukupkan betul² terapi Isya mengikut arahan Dr Sham.  Maklumla ibu bekerja ni terbatas la sket...nak plak perut lagi membesar, badan dah mula sakit² kalau terover bergerak...tapi ibu buat juga mana yg termampu insyaALLAH...






1 comment: