Wednesday, May 16, 2012

saat itu akan tiba

33 minggu 5 hari...

aduhai x lama ja lagi dah nak menimang cahayamata ke 3...dah semakin berdebar plak rasanya...malam pun dah x boleh nak tidur bab dok imagine macam²... of coz, the 1st thing yg risau sangat- Angel Qalesya...macam mana nak tinggal Isya kat umah nanti? kalau admit wat sehari ja macam time Isya dulu ok la...tapi kalau kena admit lama??? Risau sangat bab malam Isya still breastfeeding...mau mengamuk dibuatnya nanti...dah la x pernah berpisah dengan Isya sejak dari kecik...Kakak Aina ok lagi bab dah pandai bwk diri dan selalu gak kena tinggal bab jaga Isya di wad...

skang ni dua² Princess & Angel semakin merap sangattttt...Kakak Aina asyik nak merajuk, menangis ja...pantang kena tegur, mula la wat sentimental...manja sangat...Isya x usah dicakap la, memang manja dari dulu, kini, selamanya...heehehe...

 arggh, x mau pikir banyak², mau stress jadinya...

apapun, walaupun dah nak bersalin kali ke 3, tapi dok ketaq serupa tu jugak...huuhhu...Ya Allah, permudahkanlah urusanku sekeluarga....amin

Friday, May 11, 2012

Terapi Dr Sham

Selama ni cuma mendengar mengenai Dr Sham melalui sahabat² di grup SMSDA jer...tingin sangat nak bawak Angel jumpa Dr Sham, tapi terpaksa dipendamkan sebab x cukup budget.  Maklumlah kena p ke KL nun..huhuhu...tapi syukur alhamdulillah.  Kesudian Kak Ju @ Afidah Ayob memvolunteerkan rumahnya sebagai pit stop utk supermum di utara bertemu dgn Dr Sham, memberi peluang utk Isya bertemu dengannya...moga Allah saja membalas jasa Kak Ju sekeluarga...dan juga Kak Gie yg mengsponsor lunch skali...

Jom kita cita pasal task yg diberikan oleh Dr Sham pada Isya...

1. Swimming

 Sehari kena wat sejam...

2. Flash Card

 15 perkataan untuk seminggu.. 3 x sehari

3. Hanging

 yang ni pun kena gantung sejam sehari...kdg ibu gantung kat bola ja

kdg ayah gantungkan macam ni..

4.  Ice therapy
 5 set sehari...5 second untuk setiap kaki dan tangan

5.  Masking


 15 kali sehari...seminit utk setiap set

6.  Patterning

 sejam sehari...(ni yang paling Isya x suka ni..huhuhu)

7.  Positioning

 kena wat sejam jugak...tapi skang susah gak nak wat bab perut ibu dah besar..

8.  Sensory- touching

setiap hari kena bagi Isya sentuh 2 jenis benda

9.  Sensory - Vision

seminit utk sebelah mata, on off torch light...kena wat 10 set sehari...

 
time nak tidoq plak, ibu pasang lampu disco ni sambil dengar children song...dan bila Isya dah lali, tuakr pasang ayat² suci Al-Quran...

10.  Sensory - Hearing
 Kena dengarkan Isya dua jenis bunyi setiap hari, total 14 jenis la seminggu..sambil mengexplainkan tentang bunyi tu...after sebulan, kena tukar bunyi


11. Incline
Yang ni ja belum dapat start lagi sebab belum ada incline track...insyaallah

So, sejak memulakan terapi Dr Sham ni memang la 'huru-hara' jadinya keadaan diumah ni hehehehe...Ibu dan Ayah bergilir² wat terapi & kerja rumah. Si Kakak Aina plak selalunya jadi tukang sorak untuk Adik dia. Macam² la kata² semangat yang dia dok jerit...
Kalau diikutkan setakat ni, belum pernah lagi la Ibu cukupkan betul² terapi Isya mengikut arahan Dr Sham.  Maklumla ibu bekerja ni terbatas la sket...nak plak perut lagi membesar, badan dah mula sakit² kalau terover bergerak...tapi ibu buat juga mana yg termampu insyaALLAH...






Saturday, March 17, 2012

kuatkah aku?

mereka kata aku kuat...aku supermum yg hebat...
kenapa?
mungkin kerna mereka lihat aku terus seperti biasa..seperti tiada apa yg membelenggu jiwa dan hati...
mungkin kerna mereka sangka diriku tenang menerima segala dugaan & kenyataan...

tapi tahukan mereka semua...

kuatkah aku andai tatkala malam berlabuh dan semua telah dibuai mimpi, aku terus-terusan memikirkan keadaan bidadari syurgaku...

hebatkah aku andai tiada siapa yg tahu betapa terlukanya hati ini melihat penderitaan bidadari syurgaku menderita saban hari...

tenangkah aku andai sering menangisi nasib diri ini yg tidak mampu memberikan segalanya buat bidadari syurgaku dan juga permaisuri hatiku...begitu jua zuriat dlm rahimku ini...

hancur luluh perasaan ini melihat bidadari syurgaku yg sehinggi kini masih belum sihat sepenuhnya...
hancur luluh hati ini melihat kekecewaan permaisuriku apabila terpaksa berpisah dgnku dan bidadari setiap malam, melihat tangisan dimatanya, mendengar rayuannya utk tidur bersama...
hancur luluh jiwa ini memikirkan bayi dlm kandungan yg sering aku abaikan kerana memberi sepenuh perhatian kepada bidadari syurgaku...
dan bertambah hancur segalanya bila aku juga terpaksa berjauhan dari raja hatiku demi anak-anak kami yg tersayang...

andai aku bisa mengubah segalanya, ingin ku bersama semua cinta hatiku sepanjang masa...

tapi
siapa tahu betapa sukarnya menjalani hidup sebagai aku?


Saturday, March 3, 2012

Spastic Centre

lamanya x menulis di blog...idea mencurah² nak menulis tapi x sempat nak mengarang ayat depan pc...skang ni ada perubahan dlm jadual harian; semakin padat...dan yang penting, perutku ini juga semakin membesar...hehehe...ramai ofismate yg terkejut sebab selama ni x perasan yg ibu tgh preggy...dah nak masuk 22 minggu pun...

SPASTIC CENTRE
Dah seminggu angel Qalesya start sekolah di Spastic Centre, Penang di Greenlane...x sangka pas p wat assessment, trus diterima masuk & bleh start sek...alhamdulillah, selama ni x tahu plak F.O.C, dah diterima baru tau...rezeki angel ni....cuma dah start sek ni, jadual keja ibu & ayah banyak berubah...kelas angel isnin - rabu jam 2-4 ptg...so time lunch ayah akan anta kami ke sek ( i hate greelane very much coz of jammed every day!!)...kol 4 ayah kuar ofis utk amik kami balik...then pas angel balik umah, ibu & ayah masuk keja semula...ibu buat OT sampai kol 7 lebih utk cover balik time kuar 2 jam...so from 5-7 pm ayah la yg jadi mr mama diumah, babysitting angel & princess....

yang paling ibu bersyukur, sebab dapat boss yg AMAT MEMAHAMI keadaan angel...rasa bersalah yg amat sangat time nak minta kebenaran utk bwk angel ke sek...ye la, selama ni pun ibu dah slalu x da di ofis bab dok bwk angel pegi cek up...bos ibu ckp "x pa, bukan senang nak bagi anak pandai"... :) syukur yg teramat sgt, moga Tuhan murahkan rezeki Pn Z...

di sek angel diwajibkan wat toliet training; PAMPERS IS BANNED IN SPASTIC CENTRE!!  aduh....Tuhan sja yg tau mcm mana sedihnya bila tgk angel dok meraung bab x mau dok atas potty...dia akan menangis smpai merah muka², berpeluh² & x kuar suara...tpaksa la ibu kuatkan semangat...yg best tu, bila angkat dri potty ja trus dia kasi basah atas ibu...huhuhuh...bertuah la anak sorg ni...

pas 2 hari p sek, angel kena admit wad plak bab muntah²...yg wat ibu & ayah risau sebab angel muntah smpai dah x kuar apa...last ada darah sket kuar, tu yg trus p emergency tu...tpi alhamdulillah, cuma admit 2 hari dan jaz on drip...tu pun very slow qty...ubat lain x yah mkn...maybe bab angin ja kot... :(

so lepas ni ibu & ayah kena lgi kuat utk angel & juga princess yg semakin merap..letih? Tuhan sj yg tahu... tapi Dia juga yg beri kekuatan pada kami utk terus berjuang demi angel...biarpun baru sedikit yg mampu kami lakukan, setidak²nya angel akan belajar secara perlahan...ikutkan hati nak bwk angel berubat 1 Msia tapi kena ukur baju dibdn sendri kan? insyaallah, andai ada rezki lebih kami akan lipat gandakan usaha...cuma setakat ini yg termampu buat masa sekarang...moga Tuhan memberkati usaha kami utkmu, syg...