Wednesday, November 9, 2011

Qalesya diserang sawan!

Pulang untuk beraya ke rumah Atok pada malam hari Jumaat.  Qalesya sihat je...cuma esoknya Adik dok terkejut².  Tak boleh nak angkat tinggi² @ letak bawah langsung...terkejut sampai terangkat kaki tgn...mcm nampak apa² ja...Atok nak bwk Adik amik air penawar tapi malam² raya ni, mesti semua org sibuk utk persiapan raya...

06 November 2011- Hari Raya Aidil Adha

Dalam kol 7 lebih, ibu rasa badan Adik dah panas. Alahai, demam plak anak ibu raya² ni...ibu bawak Adik jumpa Atok, pastu ibu bagi Ayah pegang Adik jap bab ibu nak ke toilet. Dalam hati dok pikir; satgi kena bagi ubat ni... Keluar ja dari toliet, ayah tanya Adik nak susu ka...kepala dok kalih² ja. Ibu pun nak amik la Adik utk menyusu..pastu Ayah cakap "ni tarik ni!" Zuppp...berdesing kepala ibu bila dengar Ayah cakap mcm tu...ibu tengok mulut, kening, kepala Adik dah terangkat² dah...terus Ayah letak Adik mengiring...ibu terus berlari kebawah menjerit panggil Atok...

Semua pakat berlari ke bilik..PANIK! mak long, mama, wan, mak uda, mak ayu, semua dah menangis..dada ibu berdegup laju...ibu cuba control sebab nak kuat utk Adik...ibu panggil nama Adik tanpa henti...tapi airmata nak jugak jatuh...pastu sepantas kilat, Atok start keta...ibu, ayah, mama dan mak ayu ke hospital sg petani..nasib Tuhan mempermudahkan urusan...trafik memang lancar sgt pagi tu...tapi Adik 2x plak kena attack waktu dalam keta...sampai berbuih² mulut Adik...mata Adik x blinking lgsg...macam Adik merenung ja kat ibu...

Sampai ke Kecemasan, ibu berlari dukung Adik ke Zon Merah...bila ibu letak Adik atas bed, Adik terketar² kesejukan...doc masukkan oksigen...muka Adik dah pucat sgt²...x sanggup nak tengok..sepanjang dalam kecemasan, 2x plak Adik kena attack...sampai kejang kaki & tangan..so, dalam masa 1/2 jam, Adik kena sawan sampai 5x!  Ibu mcm dah x boleh nak pikir, blur...kosong...pastu Ayah masuk, Ayah peluk ibu dari belakang...lagi laju airmata ni jatuh...Ya Allah, kuatkan kami utk dia...

Bila Adik dah stabil sket, MA tolak Adik masuk ke wad...sepanjang perjalanan tu, ibu rasa diawang²an..mcm² dalam kepala otak ni...macam mana Adik lepas kena attack ni? apa akan jadi pada Adik? dalam 1/2 jam di wad, Adik mula sedar...tapi Adik jadi merap sgt², lemah betul..doc cakap sebab ubat sawan yg depa bagi tu...3 hari jugak la Adik di hospital...kesian jugak pada Kakak sebab x sihat...

Tapi alhamdulillah...anak syurga ibu kuat sangat...hari ni Adik dah boleh main macam biasa...boleh senyum, boleh makan...lega rasanya tengok Adik dan pulih sepenuhnya..cuma kaki adik ja stiff sket...ye la, sebab kejang teruk masa sawan tu...Pengalaman pertama ni betul² menguji ibu..selama ni ibu cuma dengar cerita dari org lain berkenaan sawan...doc pun memang dah cakap Adik berisiko tinggi utk kena attack..x sangka, dalam sekelip mata Adik plak yg kena...insyaallah, lepas ni ibu akan lebih bersedia..moga Tuhan jauhkan segala musibah dari anak ibu...

Adik, engkau menguatkan lagi kasih sayang semua...♥

5 comments:

  1. Ya Allah..sure keadaan ketika itu kelam kabut kan kak..ina dapat bayangkan camner..huhu..

    Bila mcm ni, teringat kat Nabila juga, ari isnin aritu Nabila tetiba pandang satu arah, lepas tu dia susah nak telan air liur, air liur dia penuh berbuih kat bibir dia..kena adala dalam 30 saat.. Lepas kena dia tidur..penat agaknya..huhu..

    ReplyDelete
  2. Boleh bayangkan keadaan korang masa tu sebab su pun pernah melalui situasi yang hampir sama cuma Haziq tak pernah tarik berbuih2...Haziq tarik sampai hilang suara dan kebiruan..kuatkan semangat menghadapi keadaan ini. InsyaAllah..kekuatan ibu dan ayah adalah kekuatan semangat untuk angel2 kita...

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak...boleh saya tanya,dekat hospital/klinik mana akak slalu bawa anak kakak pergi jumpa pakar genetik tu?saya nak refer anak saya juga sebab anak saya ada masalah genetik juga.result kromosom study abnormal.harap akak boleh share dengan saya sebab masalah saya kurang lebih mcm akak juga..azlan676@gmail.com...harap akak boleh email saya...Assalamualaikum..

    ReplyDelete