Monday, October 3, 2011

Anak² ~ siri 7 (jumpa pakar genetik)

Hari ni 1st app dgn Dr Keng, pakar genetik..Adik such a gud gurl today...very responed to doc...cuma Kakak je yg dok kacau Ayah, sampai susah Dr Keng nak bgi explanation...next time Kakak tinggal dgn umi kat umah k!

Dr Keng cakap kemungkinan Ibu dan Ayah pembawa gen yg kurang normal...dan gen² tu bergabung sewaktu mengandungkan Adik..

Dr Keng ckp kena amik sample darah Adik bab nak buat ujian kromosom...nak hantar ke KL..nak cek kromosom no 17 samada normal @ x...pastu kalau ok, nak hantar sample ke Manchester plak bab nak make sure x da masalah dgn colour kromosom...(ibu pun x brapa nak paham term² medical ni)...

Klau kromosom Adik ok, nak kena cek gen Adik plak...Dr Keng plan nak buat CT Scan bab nk tgk samada otak Adik ada x kalsium yg bertompok...(ibu still x paham sequence dia dgn punca Adik...)

tapi kemungkinan sebab gen, so would be 25% risk for the next birth...Dr Keng ada ckp, klau mengandung lgi, doc akan scan baby utk tau samaada sihat @ x...tapi after 22 weeks of pregnancy baru bleh scan...which means, anak dah 5 bln baru kita nk wat keputusan samaada nk buang @ x...x sanggup rasanya nak dengar...x kan la kita sanggup nak buang darah daging kita sendri...

so sementara tunggu keptusan ujian kromosm & gen Adik (app Mei 2012), Ibu dan Ayah kena berjaga² la...tapi kalau dah Allah tentukan rezeki kita, Ibu terima dengan hati yg redha...

No comments:

Post a Comment