Sunday, December 4, 2011

bila terpaksa membuat pilihan...

Perit...sesak...pedih...bingung...
semuanya ibu rasa bila terpaksa membuat pilihan...satu keputusan yg terlalu sukar utk dibuat...sampai terkadang ibu sengaja tidak mahu terus berfikir mengenainya walaupun ibu perlu memberi keputusan dengan  segera sebelum terlambat...bukan kerana mementingkan diri semata...tetapi kerana memikirkan segala-galanya...bila tidak mahu keputusan ini memberi kesan kepada insan-insan yg ibu sayang; dunia & akhirat...inilah yg dikatakan diluah mati emak, ditelan mati bapa....

maaf kerana membuatkan semua org suspen dgn coretan ini...bukan berniat utk berahsia tetapi hal ini terlalu peribadi utk dikongsi secara terbuka...cukuplah sekadar luahan perasaan utk mengurangkan sesak di fikiran ibu dikala ini...rahsia ini hanya mempu dikongsi bersama keluarga tersayang & sahabat terdekat yg memahami keadaan ibu...terima kasih kepada semua yg tak putus-putus berdoa utk ibu serta keluarga...moga ianya akan menjadi kekuatan & pendorong semangat kepada ibu...amin...

dan lagu ini tiba² terngiang² dikepala ibu disaat ini...aduhai....

"Suratan Atau Kebetulan"

"Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan"
p/s: ibu tetap sayang kamu Nur Aina Qaisarah & Nur Aida Qalesya :)

Wednesday, November 9, 2011

Qalesya diserang sawan!

Pulang untuk beraya ke rumah Atok pada malam hari Jumaat.  Qalesya sihat je...cuma esoknya Adik dok terkejut².  Tak boleh nak angkat tinggi² @ letak bawah langsung...terkejut sampai terangkat kaki tgn...mcm nampak apa² ja...Atok nak bwk Adik amik air penawar tapi malam² raya ni, mesti semua org sibuk utk persiapan raya...

06 November 2011- Hari Raya Aidil Adha

Dalam kol 7 lebih, ibu rasa badan Adik dah panas. Alahai, demam plak anak ibu raya² ni...ibu bawak Adik jumpa Atok, pastu ibu bagi Ayah pegang Adik jap bab ibu nak ke toilet. Dalam hati dok pikir; satgi kena bagi ubat ni... Keluar ja dari toliet, ayah tanya Adik nak susu ka...kepala dok kalih² ja. Ibu pun nak amik la Adik utk menyusu..pastu Ayah cakap "ni tarik ni!" Zuppp...berdesing kepala ibu bila dengar Ayah cakap mcm tu...ibu tengok mulut, kening, kepala Adik dah terangkat² dah...terus Ayah letak Adik mengiring...ibu terus berlari kebawah menjerit panggil Atok...

Semua pakat berlari ke bilik..PANIK! mak long, mama, wan, mak uda, mak ayu, semua dah menangis..dada ibu berdegup laju...ibu cuba control sebab nak kuat utk Adik...ibu panggil nama Adik tanpa henti...tapi airmata nak jugak jatuh...pastu sepantas kilat, Atok start keta...ibu, ayah, mama dan mak ayu ke hospital sg petani..nasib Tuhan mempermudahkan urusan...trafik memang lancar sgt pagi tu...tapi Adik 2x plak kena attack waktu dalam keta...sampai berbuih² mulut Adik...mata Adik x blinking lgsg...macam Adik merenung ja kat ibu...

Sampai ke Kecemasan, ibu berlari dukung Adik ke Zon Merah...bila ibu letak Adik atas bed, Adik terketar² kesejukan...doc masukkan oksigen...muka Adik dah pucat sgt²...x sanggup nak tengok..sepanjang dalam kecemasan, 2x plak Adik kena attack...sampai kejang kaki & tangan..so, dalam masa 1/2 jam, Adik kena sawan sampai 5x!  Ibu mcm dah x boleh nak pikir, blur...kosong...pastu Ayah masuk, Ayah peluk ibu dari belakang...lagi laju airmata ni jatuh...Ya Allah, kuatkan kami utk dia...

Bila Adik dah stabil sket, MA tolak Adik masuk ke wad...sepanjang perjalanan tu, ibu rasa diawang²an..mcm² dalam kepala otak ni...macam mana Adik lepas kena attack ni? apa akan jadi pada Adik? dalam 1/2 jam di wad, Adik mula sedar...tapi Adik jadi merap sgt², lemah betul..doc cakap sebab ubat sawan yg depa bagi tu...3 hari jugak la Adik di hospital...kesian jugak pada Kakak sebab x sihat...

Tapi alhamdulillah...anak syurga ibu kuat sangat...hari ni Adik dah boleh main macam biasa...boleh senyum, boleh makan...lega rasanya tengok Adik dan pulih sepenuhnya..cuma kaki adik ja stiff sket...ye la, sebab kejang teruk masa sawan tu...Pengalaman pertama ni betul² menguji ibu..selama ni ibu cuma dengar cerita dari org lain berkenaan sawan...doc pun memang dah cakap Adik berisiko tinggi utk kena attack..x sangka, dalam sekelip mata Adik plak yg kena...insyaallah, lepas ni ibu akan lebih bersedia..moga Tuhan jauhkan segala musibah dari anak ibu...

Adik, engkau menguatkan lagi kasih sayang semua...♥

Tuesday, November 1, 2011

Sebelum anda mengeluh...

Hari ini, sebelum Anda berniat untuk mengucapkan perkataan buruk
Fikirkanlah seseorang yang ditakdirkan tidak bisa berbicara

Sebelum Anda mengeluh rasa makanan
fikirkan seseorang yang tidak punya makanan sama sekali

Sebelum Anda mengeluh tidak cukup akan sesuatu
fikirkan seseorang yang harus mengemis di pinggir jalan

Sebelum Anda mengeluh tentang perkara yang buruk
fikirkan seseorang yang sekarang dalam keadaan terburuk dalam hidupnya

Sebelum Anda mengeluh tentang suami/isteri Anda
fikirkan seseorang yang menangis sedih memohon pasangan hidup kepada Allah

Hari ini sebelum Anda mengeluh tentang kehidupan
fikirkan tentang seseorang yang telah meninggal dunia

Sebelum Anda mengeluh tentang putera-puteri Anda
fikirkan tentang seseorang yang ditakdirkan untuk tidak dikurniai putera-puteri

Sebelum Anda marah kerana rumah yang kotor dan tidak ada orang yang membersihkan
fikirkan tentang orang-orang yang harus tidur di pinggir jalan

Sebelum Anda mengeluh tentang jarak yang harus ditempuh saat ke tempat kerja
fikirkan tentang seseorang yang harus berjalan untuk menempuh jarak itu

Sebelum Anda mengeluh lelah dan mengeluh tentang pekerjaan Anda
fikirkan tentang seorang pengangguran, seorang yang sulit mencari pekerjaan, dan seseorang yang menginginkan pekerjaan Anda sekarang

Sebelum Anda menuduh seseorang atau tidak setuju terhadap pendapatnya
Ingatlah bahwa tiada seorang pun hidup tanpa dosa dan cela
Dan kita akan menghadap dan menjawab pertanyaan dari Tuhan yang sama.

(sumber “The Inspiring Words”, Untaian Makna Dalam Kata, Deshinta Arrova Dewi)

Sunday, October 30, 2011

Bila kakak melukis....

cita pasal Kakak Qaisarah plak k...si garang ibu ni dok syok melukis dgn ayah skang...amboi2, memang anak ayah btoi la kakak ni...bakat tu ada dah dlm darah...maklum la ayah pandai melukis kan...hehehe...so ni la aktiviti 2 branak ni skang...

tengok la model - e-mef

Ada gaya x

sama x?

bangga bila ayah lekatkan hasil lukisannya di wall

1st Hydrotheraphy Session

Hari ni 1st time buat hydrotheraphy utk angel Qalesya...thanx a lot to Mak Lang, Papa & Mama yg memberi  hadiah pool kepada Adik!!  Dan juga kepada Super Dad sebab sanggup kuar hujan2, mlm lak tu p beli pool sebab ibu dah nak merajuk hehehe...

Memang Adik suka sangat bila ibu letak dlm pool...terkodek2 ja kaki dia. Ibu risau jugak kot2 adik x mau, mana tau kot2 adik rasa gayat ka, sebab Adik mudah terkejut.  Tapi rupanya Adik enjoy & melayan perasaan sorg2 hehehhe.  Kakak kata, "ibu, adik benang.." hahahaha...nak kata berenang la tu...

Terapi ni bagus utk pergerakan otot Adik.  Ya la, bila kita swimming, kita akan gunakan keseluruhan otot pada badan kita.  Secara x langsung, akan merangsang lagi pergerakan adik.  Atok cakap, Rasulullah saw pun menggalakkan kita ajar anak utk swimming...(boleh refer post ibu yg terdahulu-Hydrotheraphy, utk maklumat mengenai terapi ni)

my new pool



 comei x saya??


 kakak dok bagi semanagt (ka tunggu nak lompat masuk ja??)


 alamak, sexy...abaikan ye

Kakak cakap "Adik hebat!!"




Hydrotheraphy

pinjam artikel ni dari super mum Mazni...skang ni tgh berusaha wat hydrotherapy utk angel qalesya (bab ibu jadi semangat tgk angel sofea dok kodek2 dlm air) hehehe...


What is exercise and why is it so important for my child?
As a part of normal development, a child is continually moving his arms and legs, exercising as he learns to roll, crawl, move through sitting positions and walk. This spontaneous exercise is often limited in children with cerebral palsy.  They may only be capable of a few movements, relatively inactive compared with other children, limiting their amount of spontaneous exercise. Exercise is very important for children with cerebral palsy.  Exercise is defined as an activity that involves repeated body movements, with the aim to improve or maintain a level of physical fitness.In children with cerebral palsy, exercise is used to strengthen muscles, increase flexibility, improve 
respiratory function, enhance a child’s gross motor function and to have fun 

How can I encourage my child to exercise and have fun?

Swimming is a great way for you to encourage your child to exercise, have fun and learn confidence in the water.  Exercise in water is very appealing to all children.   It gives the child with cerebral palsy a freedom of movement that they may not otherwise have on land.  If a child has significant movement limitations, participation in land- based exercise may be limited. The buoyancy of water reduces the effects of gravity, poor balance and poor postural control.  It provides postural support, allowing  children with cerebral palsy to exercise with more freedom in water than they can on 
land 

The buoyancy of water creates an environment that reduces the level of impact on the child’s joints, 
providing a gentler environment for children with unstable joints to exercise and weight- bear 

Why is swimming so beneficial for my child?

Swimming has numerous benefits for children with cerebral palsy. Being in the water encourages children to move their limbs and experience the effect of movement on their body.  Warm water encourages stiff muscles to relax, and children move more easily in the water due to buoyancy. 
Water play is a great opportunity for children to experience a variety of sensory feedback.  Children 
experience the feel of the warm water, the sounds and sights of splashing and the movement of their limbs. Perceptual and visuomotor skills improve because water slows down movement and gives the child time to react and appreciate how to use their body. Swimming and playing in water  is such an integral part of play for many children,  especially with Australia’s climate.  Learning to swim will give your child the skills to participate in sport, play with his friends and family, and provide him with a means of keeping fit.  Treatment and play are inseparable in the young child. Your child will become more confident due to achievements made in the water.  As he develops the ability to move and enjoy the water, his self awareness and self- esteem will improve as well. 
What is hydrotherapy and how will it help my child?

Hydrotherapy is a water- based physiotherapy program. Hydrotherapy programs are used by physiotherapists to: 
•  increase gross motor co- ordination 
•  maintain or increase range of movement and flexibility 
•  increase muscle strength 
•  improve balance and posture 
•  improve fitness and endurance 
•  promote breathing control 
•  promote water safety and awareness 
•  develop basic swimming skills 
•  reduce muscle spasm and encourage relaxation and enjoyment 
•  encourage normal movement patterns.  
A variety of swim rings, arm ‘floaties’, pool noodles and toys are incorporated into the hydrotherapy session to promote independence and freedom of movement in the water. The children enjoy activities in the pool including acceptance of the water and buoyancy, bubble blowing and protection of the airway, kicking, splashing, floating, singing and playing. The children’s skills are progressed with the aim to complete competencies required for swimming lessons. 

What is Halliwick?
The Halliwick Method is a specific swimming program used by physiotherapists.  It is based on the scientific principles of body mechanics and the properties of water, aiming to teach people with special needs to become as safe and independent as possible in the water. The philosophy of the program is that the child is happy in the water and the emphasis is on the child’s ability, not disability.
Movement in water allows people with disabilities freedom from the constraints that they endure on dry land. No matter how severe the physical disability they can learn movement in the water. The program consists of 10 specific progressive stages that are achieved without the use of floatation devices. 

Saturday, October 29, 2011

About Lissencephaly

What is Lissencephaly?

Lissencephaly is a rare brain malformation that leaves part of the brain smooth when it should have folds or gyri. Lissencephaly (meaning smooth brain) occurs when there is a defective migration of neurons while the brain is forming. It generally takes place in the womb between the 12th and 24th week of gestation.

How is it diagnosed?

Lissencephaly (if severe enough) can actually be seen via ultrasound while the baby is still in the womb. If it is a milder case, the proper diagnostic tools include a MRI with or without contrast or a CT scan (Lola’s did not show up on a CT scan).

Are there different variations of the condition?

 There are many different degrees of lissencephaly. The entire brain can be smooth making it a complete lissencephaly case or just specific areas of the brain can be affected making it isolated.

How is it treated?

There is no cure for lissencephaly because it is a malformation of the actual brain itself. Anti-seizure medication may be needed to help control seizures as this is often a symptom of lissencephaly. But constantly challenging the brain (via therapy) to help it to form new neuropathways is the greatest type of treatment you can offer to a child with lissencephaly.

What is the prognosis?

Each individual case is different which makes giving a prognosis difficult. It also depends on where the lissencephaly takes place.  While others can see perfect, but they lack other skills such as memory, the ability to speak or other fine motor skills because the lissencephaly occurs in the frontal lobes.

. Physical, occupational, speech and behavioral therapy are all implemented to help a child reach their maximum potential. No two cases are alike therefore a specific prognosis is never attainable.
Links we found helpful:
Lissencephaly Information
Lissencephaly Loop
Lissencephaly Launch Pad
Again, the information on lissencephaly is quite sad. You never imagine your kid will be the 1 in 85,470 to have this condition, but it can happen. So rather than wallowing in sorrow as you read the detrimental news online, follow the journey of the child who has been affected. My initial response was extreme sadness (in which it is normal to grieve), but now I am embracing this condition because Lola is still Lola. She will not be defined by West Syndrome or lissencephaly. She our daughter. She is an individual human being. She is writing her own definition of what these conditions are and how they affect her. She will not be that textbook case which is why we stay away from reading too much information on the internet.

About Lissencephaly

kenapa ya???

ishh lama x menulis...idea mcm² dok ada...kdg time kat opis, time masak, time tido idea mencurah² datang...tapi rasa malas nak tulis plak..kenapa ya??

Tuesday, October 4, 2011

Anak² ~ siri 8

ok...

Doktor Keng cakap Adik diagnos ~ microcephaly + lissencephaly...

:(

Monday, October 3, 2011

esei terbaik

Esei ibu terpilih sebagai 3 esei terbaik pada kursus hari ni....

   Dianugerahkan seorang anak istimewa adalah pengalaman yg tiada nilainya.  Nur Aida Qalesya, seindah namanya, puteri bongsuku yg disahkan penghidap Cerebral Palsy sewaktu berusia 5 bulan.  Keadaan otak yg diluar kebiasaan menjadikan prkembangannya tidak senormal kanak² lain.  Itulah kehidupan, kita perlu belajar menerima sesuatu diluar dugaan...
  Menjaga anak istimewa terlalu banyak dugaannya. Memerlukan komitmen, tenaga, kesabaran dan kasih sayang yg amat tinggi.  Emosi anak yg tiada kawalan dan sukar diramal.  Rasanya sudah terbiaisa dengan jadual harian yg padat, tidur hanya 3,4 jam sehari.  Jadual appointment yg penuh saban minggu - Fisio, Carakerja, ENT, Ofta, Peads.  Semua ini bukan dilakukan seorang diri.  Kerjasama bersama suami, meringankan beban dibahu ini.
  Syukur kerana saya mempunyai seorg ketua jabatan yg amat memahami.  Sentiasa memberi nasihat dan dorongan untuk menjadi lebih kuat. Beliau amat bertimbang rasa bila membenarkan saya bercuti separuh gaji selama 4 bulan walapun tugas saya amat diperlukan.
  Saya tak pernah menyesal dengan takdir ini.  Saya rasa amat bertuah terpilih menjaga bidadari syurga, amanah yg tiada nilainya.  Allah tahu saya kuat kerana itu saya yg dipilih...
  Rakan², kadangkala x semua yg kita mahu akan menjadi realiti. Kita perlu belajar menghadapi kenyataan walau sepahit mana pun ia.  Setiap yg berlaku ada hikmahnya.  Tuhan mencipta kepahitan dengan seribu sebabnya.  Pasti ada kemanisan dihujungnya
..
  Insyaallah, pengorbanan ibu akan berbaloi satu hari nanti..

Nur Aida Qalesya, engkau cukup istimewa buat ibu, ayah dan kakak...

*Kursus Soft Skill Hospital Pulau Pinang Siri 5/2011
  28-29 September 2011

Anak² ~ siri 7 (jumpa pakar genetik)

Hari ni 1st app dgn Dr Keng, pakar genetik..Adik such a gud gurl today...very responed to doc...cuma Kakak je yg dok kacau Ayah, sampai susah Dr Keng nak bgi explanation...next time Kakak tinggal dgn umi kat umah k!

Dr Keng cakap kemungkinan Ibu dan Ayah pembawa gen yg kurang normal...dan gen² tu bergabung sewaktu mengandungkan Adik..

Dr Keng ckp kena amik sample darah Adik bab nak buat ujian kromosom...nak hantar ke KL..nak cek kromosom no 17 samada normal @ x...pastu kalau ok, nak hantar sample ke Manchester plak bab nak make sure x da masalah dgn colour kromosom...(ibu pun x brapa nak paham term² medical ni)...

Klau kromosom Adik ok, nak kena cek gen Adik plak...Dr Keng plan nak buat CT Scan bab nk tgk samada otak Adik ada x kalsium yg bertompok...(ibu still x paham sequence dia dgn punca Adik...)

tapi kemungkinan sebab gen, so would be 25% risk for the next birth...Dr Keng ada ckp, klau mengandung lgi, doc akan scan baby utk tau samaada sihat @ x...tapi after 22 weeks of pregnancy baru bleh scan...which means, anak dah 5 bln baru kita nk wat keputusan samaada nk buang @ x...x sanggup rasanya nak dengar...x kan la kita sanggup nak buang darah daging kita sendri...

so sementara tunggu keptusan ujian kromosm & gen Adik (app Mei 2012), Ibu dan Ayah kena berjaga² la...tapi kalau dah Allah tentukan rezeki kita, Ibu terima dengan hati yg redha...

Thursday, August 18, 2011

Anak² ~ siri 6(lama x menulis)

dah lama x menulis...mcm² nsk tulis sebenarnya tapi x dak time...ni adik dgn kakak dibuai mimpi..sementara nk masak tuk berbuka, sempat la nk menulis sat kot...

perkembangan adik? setakat ni alhamdulillah...cuma dok batuk ja..kdg² mcm nak penat, risau ja...tapi adik kurang la meragam KECUALI time nak tido malam...sebelum adik btoi² tidoq lena, sure dia akan mengamuk sekuat hati...apstu sampai la tertido trus...mula² panik la...tpi lani dah biasa so ibu layan ja la...

yg menggembirakan ibu bila adik skang ni dah mula nak mengangkat badan..mcm gaya nak merangkak...cuma tangan adik ja yg x berapa kuat...so, slalu la tertomoih...tapi x pa adik, ibu percaya lama² adik akan boleh jugak...yg wat adik lambat sama bab adik malas nk exercise...x mau dok bawah lgi...asyik nak berdukung ja kejanya...so camna nak pandai ni??

 gaya adik nak merangkak

ibu pun dah belikan bumbo chair utk adik...nasib baik la auntie Mazni ada...so, dapat la adik mewarisi bumbo chair kak sofea...susah btoi nak cari krusi ni kat penang...dok search online pun susah...tapi dah ada ni, moga² adik bleh training duduk lepas ni...

Thursday, July 21, 2011

Cerebral Palsy...

Maybe ramai yg tertanya² apa maksudnya CP @ Cerebral Palsy  ni...ni info yg ibu dapat dari google...

 Cerebral Palsy (Kerencatan Otak)
Cerebral – merujuk kepada otak

Palsy – kurang atau ketidakupayan mengawal pergerakan otak.

Cerebral palsy - Sebahagian besar otak mengalami kerosakan yang mempengaruhi pergerakan badan dan kordinasi otot-otot.



Simptom/tanda-tanda

Perkembangan/pertumbuhan lambat

Hanya menggunakan sebelah tangan

Mengalami masalah penyusuan/makan

Kerap menangis, merengek, meragam tanpa sebab atau terlalu diam dan kurang tindakbalas terhadap ransangan

Mengalami sembelit dan cepat marah


Faktor/punca:

Sebelum lahir;

- berlaku jangkitan pada rahim seperti rubella, cytomegalovirus & toxoplasmosis sehingga menyebabkan kecederaan pada sistem saraf bayi.

- ibu mengalami penyakit seperti darah tinggi, kencing manis & kurang darah semasa mengandung

- si ibu mengalami pendarahan teruk semasa mengandung

- kekurangan bekalan oksigen (anoxia)


- Pendedahan kepada bahan2 toksik (alkohol, rokok & dadah) – merencatkan pertumbuhan organ-organ seperti otak, buah pinggang, jantung dan sebagainya.

- Kekurangan zat makanan seperti makanan seimbang, vitamin & asid folik boleh menjejaskan pertumbuhan janin.

Faktor genetik – masalah terlebih kromosom (Trisomi 13 & Trisomi 18) menyebabkan muka, jantung, otak, kaki & tangan janin mengalami kecacatan.


Semasa lahir;
- kelahiran tidak cukup bulan (premature birth)
- bayi mengalami kecederaan otak semasa lahir
- bayi lemas semasa lahir
- bayi tertelan najis sendiri
- jangkitan kuman semasa lahir
- penyakit kuning (jaundis)



Selepas proses kelahiran;
- Asphyxia – penyakit asma yang menyebabkan oksigen tidak sampai ke otak
- Shaken Baby Syndrome – bayi yang digoncang terlalu kuat semasa menangis
- Keracunan ubat-ubatan – panadol, minyak tanah dsbgnya.
- Tertelan benda asing – guli, duit siling
- berlaku kecederaan otak akibat kemalangan, penderaan @ penganiayaan fizikal.

Jenis-jenis Cerebral Palsy
Dikategorikan kepada 3 jenis

Spastik (otot-otot keras)
-Biasanya berlaku kekejangan pada sebelah kanan badan
-Jika kaki & tangan kanan kejang – hemiplegia”
-Jika kedua-dua belah kaki kejang – “diplegia”
Seluruh badan – “quadriplegia”

Ataxia

-Otot-otot tangan & kaki lembik
-Keadaan pergerakan motor tidak stabil dan bergegar.

Athetoid/Diskinetik - Pergerakan abnormal yang tidak boleh dikawal.
- Kecederaan pada muka, tangan, badan. Ini akan menyebabkan kesulitan dalam percakapan, cara makan, memegang benda dan pergerakan motor.


Kaedah rawatan/terapi
Terapi fizikal - Lebih kepada senaman untuk melonggarkan otot-otot seperti regangan (stretching)
- Contoh; kanak2 yang mempunyai kaki yang tidak sama panjang akan menggunakan kasut khas yang bertumit tinggi pada kaki yang lebih pendek.
- Kanak2 yang tidak boleh berjalan – diajar berjalan menggunakan tongkat, kerusi roda, crutches, walkers.
Terapi hidro/air - Sesuai untuk perkembangan fizikal melalui pergerakan motor halus dan kasar.
- Ransangan air – membolehkan pesakit merasa tenang.
- Aktiviti dalam air dapat memantapkan perkembangan fizikal melalui regangan dan seterusnya melembutkan fungsi-fungsi sendi & meningkatkan daya ketahanan jantung dan otot-otot.

Terapi cara kerja (Occupational Therapy)
- Terapi yang fokus kepada meningkatkan perkembangan motor halus seperti tangan, kaki, muka, jari tangan dan kaki.
- Mengajar kemahiran asas seperti cara berpakaian, cara makan, cara pergi ke tandas dan sebagainya.
- Penggunaan alatan sokongan seperti kerusi roda bagi memudahkan kehidupan mereka.

Terapi pertuturan
- Melatih pergerakan bibir dan lidah
- Terapi ini sesuai untuk kanak-kanak yang mengalami masalah bercakap dan makan.
- Dilatih untuk mengungkapkan kata-kata verbal & non-verbal (bahasa isyarat)

Terapi Integrasi Sensori - Pendekatan yang digunakan untuk membolehkan kanak-kanak mencapai tahap optimum dari segi pergerakan dan memperbaiki keseimbangan.
- Contoh: sentuhan & urutan pada bahagian badan dengan bantuan alat-alat sokongan seperti “styrofoam chips”, air dan alat permainan.

Terapi ubat-ubatan
- Ubat-ubatan untuk mengurangkan masalah ketegangan.
- Contoh: Diazepam, Baclofen, and Dantrolene
- Suntikan ubat “Botulinum Toxin” – pada bahagian otot-otot yang tegang.

Pembedahan/Surgery - Pembedahan hanya akan dijalankan sekiranya perlu.
- Contoh: Mereka yang berjalan menggunakan hujung kaki
- Pembedahan orthopedic untuk memanjangkan urat kaki akan dilakukan.
- Ini membantu kanak-kanak tersebut mengatasi masalah berjalan dan kawalan keseimbangan.
Peralatan (special equipment)
Penggunaan peralatan yang sesuai untuk kanak-kanak cerebral palsy.
Tujuan: untuk memudahkan mereka menjalankan aktiviti dan menjalani rawatan/pemulihan.
Contoh: kerusi roda & walker


RUMUSAN
Kanak-kanak cerebral palsy tidak boleh sembuh sepenuhnya.
Akan tetapi terdapat pelbagai kaedah rawatan yang boleh membantu mereka memaksimumkan keupayaan dan kekuatan fizikal, dan seterusnya dapat memperbaiki kualiti kehidupan mereka.

Rawatan/terapi yang dilakukan membolehkan mereka mengurus kehidupan seharian sendiri seperti kebolehan menjaga kebersihan diri, pengurusan pakaian, kebolehan bertutur walaupun tidak lancar dan sebagainya.

Sunday, July 17, 2011

cerita Nur Aina Qaisarah...

hari ni ibu nak bercerita pasal Nur Aina Qaisarah  plak..asyik dok cita psal adik ja kan..

skarang ni ibu perasan anak sulung ibu ni dah mcm budak besaq dah...x macam budak umur 2 tahun lgsg...klau nak minta bantuan, suma boleh...soh tolong amik pampers, amik bekas bedak, kain buruk...laju ja dia wat...tapi klau time malas tu, x payah la nak soh...ada la jawapan dia.. "ibu p la...akak atik aki ni..." kekadang tu siap mengeluh lagi " alah...ish.."sambil muncung ja mulut tu... ni baru 2 tahun ni, bayangkan nanti dah 12 tahun...camna la gamaknya no...hehehhe

 majuk x mau kemas mainan

yg paling wat ibu terharu, Kakak ni memang very concern pasal Adik dia...klau bangun pagi², the 1st thing yg kuaq dari mulut dia; "ibu, adik isya mana?"..pastu dia akan peluk, cium, gomol Adik...sama gak time nak tidoq malam..sbelum dia hanyut, nak dulu tolong dodoikan Adik...siap warning Ibu dgn Ayah plak; "shhh...yam..yam...Adik idoq"
 pagi² peluk Adik dulu..baru ceria

Kakak ni pun ada pantangnya...pantang tengok kalau Ayah main dgn Adik!  mula la dia pun nak lompat atas Ayah gak..last² Adik x leh la nak main dgn Ayah bab takut Kakak smack down Adik plak...Kakak ni memang lasak + brutal...maklumlah...tengok la anak sapa kan? Ibu pun tomboy dulu...hehehe


Kalau Kakak merajuk @ marah, sure dia akan cakap sakit kaki...sakit tangan...sakit perut...heheheh...ni lah cara dia nak tackle hati Ibu dan Ayah...bab kalau sakit, takkan nak kena marah lagi kan...sure Ibu dan Ayah akan pujuk dan sayang Kakak...pandai..pandai...tapi klau Kakak wat salah, Kakak dah pandai mintak maaf, "uwi ibu...uwi ayah..."
 
aksi² Kakak merajuk...

macam² keletah Kakak ni..kdg² mcm geng Maharaja Lawak pun ada..tambah plak time dia cakap bahasa urdu dia...hehehe...sepatah haram pun x paham...Kakak lani pun dah pandai mengeja dah...x sangka kan..
A..I...akak...akak
A..I...dik...adik
A..I...ayah...ayah...
A..I..ibu...ibu
A..I..odok...todok...hahahahahha pandai no

tapi Ibu kesian gak kat Kakak bab masa Ibu banyak terluang untuk Adik yg memerlukan special care dari Ibu...kdg² rasa mcm Ibu dah abaikan Kakak plak..nasib la Ayah ada...klau dapat hubby yg style x mau main dgn anak lgsg, jenuhla Ibu...


 alhamdulillah...mudah²an...amin


Kakak, Ibu sayang Kakak...

Friday, July 8, 2011

episod baru...

Macam x percaya ja dah seminggu ibu keja.  Dah seminggu jugak la Kakak dan Adik dibawah jagaan Umi. 

Ditempat keja:~
Bila dah masuk keja ni, ibu rasa cam blur ja...dah x ingat nak wat keja macam na.  Bukan pa, hampir 4 bulan cuti, ibu langsung x fikirkan kerja. Tumpukan 110% perhatian pada puteri-puteri kesayangan ibu...tension jugak bila ada staf yg bertanya macam² soalan berkenaan admin ni.  Hai, tak tau ka ibu ni dah cuti lama, baru ja report duty.  Keja yg x settle berlambak² lagi, belum sempat pun nak cek lagi.  Siap tanya plak, "eh, u x da lama ka?"  ish...abis selama ni ibu ada ka dlm bilik ibu???

Dirumah:~
Kakak dah pandai bawa diri.  Langsung x kacau umi...tapi biasa la, x mau makan lgsg, yg dia tau susu ja...gemuk dgn susu la puteri sulung ibu ni.  Tapi syukur la akak pandai berdikari.  Walaupun umur x smpai 2 tahun setengah lagi, tpi Kakak very independent.  Ibu bangga dgn kakak, syg!

Adik pun baik jugak..pandai nak bermain dgn umi.  Makan pun dah byk sekarang ni.  Roti klau mkn abis sebiji.  Pandai,kan?  Cuma satu benda ja yg Adik x pass lagi; nak hisap botol.  Klau time umi bagi botol ja, sure Adik mengamuk sakan.  Jadi terpaksa la ibu berulang balik umah utk b/f Adik.

Kesimpulan:~
Buat masa ni ibu memang rasa pack sgt²...rush ke ofis, umah.  Bila kat ofis, hati dok ingat rumah ja.  Dok pikirkan Adik macam mana..mengamuk ka x?  Keja kat ofis pun berlambak² nak kena settle.  Report pun banyak.  Tapi ibu memang bernasib baik coz dapat Bos yg sebaik Pn Z; x pernah nak push ibu.  Tiap² hari ada saja kata² semangat, cerita² darinya utk menaikkan motivasi diri ibu. 

Letih?  Mestilah kan..ibu bukannya robot., hanya manusia biasa...tapi ibu x pernah mengeluh @ menyesal kerana ibu lakukan semua ni demi amanah yg dikurniakan Allah pada ibu...harta yg x ternilai; puteri² ibu...moga Allah akan permudahkan urusan ibu dan terus menguatkan semangat ibu...

Tuesday, May 10, 2011

Anak² ~ siri 5 (result MRI Adik)

kenapa tgn ni berat sgt nk menulis...

hari ni appointment Adik pukul 10...tpi hati ibu dah tak tentu arah dari semalam lagi...ibu x mau pikir banyak..klau ikutkan hati, x sanggup rasanya nak berdepan dgn doktor...

pas dapat no, kena tunggu dlm 40 minit gak la...elok ayah bangun ke toilet, no Adik kena panggil...ibu pun masuk la dgn kakak...doktor tanya "ayah dia datang x? saya nak jumpa ayah dan mak..nak cakap dgn dua²"...hati ibu lagi x keruan...ibu dah dapat agak apa yg doktor nak cakapkan...so, ibu keluar cari ayah dulu..dalam hati dah x  tentu arah...sementara tu, doktor jumpa patient lain dulu..x pa la, ibu rasa x ready nak dengar sorg² pun...

dalam 15 minit lepas tu, adik kena panggil sekali lagi...ibu duduk berdepan dgn doktor...adik plak mengamuk sakan, ibu try bagi susu pun x mau gak...agaknya adik pun takut jumpa doktor ni...sabar ya, sayang...kejap ja ni...

seperti yg dah ibu jangka, doktor cakap hasil MRI adik menunjukkan keadaan otak adik x sama macam org normal...ada sedikit kelainan...radiologist diagnos sebagai 'Incomplete Microcephaly'...ini yg sebabkan perkembangan adik terganggu...cuma doktor x berani nak cakap lebih tentang 'keadaan' adik ni (doktor x bagi kata penyakit!)...kena tunggu follow up dgn pakar neurologi dulu, itupun bulan 8 nanti...doktor minta teruskan terapi dgn OT & Fisio macam biasa....mungkin adik akan lebih baik dan bersedia utk menghadapi alam dewasa nanti...

fikiran ibu melayang sebenarnya...jauh sangat...ibu bayangkan masa depan adik...beratnya dugaanMu....

ibu eratkan lagi pelukan ibu pada adik....

doktor minta ibu & ayah jumpa pakar genetik bulan 10 nanti...nak pastikan samaada salah seorg dari kami mungkin pembawa...kalau betul, doktor sarankan supaya fikirkan dulu mengenai hendak menambah zuriat lagi...pada ibu, cukuplah kakak & adik dulu, biar adik sembuh sepenuhnya....

doktor minta tanya apa yg nak tahu...ibu x sendri x dak soalan sebab dah x mampu nak fikir buat masa sekarang ni..ibu cuba tahan airmata...tapi dalam hati, ibu menangis semahunya...

tapi pesan doktor yg akan ibu ingat; walaupun adik kena diberi perhatian penuh, jangan lupa pada kakak...kakak mesti ada perasaan cemburu bila semua perhatian tertumpu pada adik...

sampai ke saat ibu menulis ni, fikiran ibu masih kosong...kalau boleh, ibu nak anggap semua ni macam mimpi buat kita semua...ibu x sanggup nak menatap wajah adik lama²...ibu x sanggup sayang....x sanggup nak membayangkan hari² yg bakal mendatang...tapi ibu berjanji adik...ibu akan jaga adik sedaya yg ibu mampu...ibu akan korbankan segalanya demi utk adik...

ibu kena kuat untuk adik...untuk kakak...
tapi ibu rasa ibu terlalu lemah wahai anak²ku...

Ya Allah, hanya padaMu tempat ku bermohon...berikanlah aku kekuatanMu....

Sunday, May 8, 2011

kasih suci ~ buat anak²ku

khas untuk Nur Aina Qaisarah & Nur Aida Qalesya
permati hati ibu & ayah...


 Perjalanan masih jauh
harus kau tempuh
ku disini memerhati
tanpa rasa sangsi

 jangan gentar
ada sabar, semat dijiwa
ku disini mendampingi
agar kau mengerti
 berlarilah kau berlari
terbanglah dikau terbang tinggi
bumi yang kau jejaki
janganlah dikau lupai

 andai ku capai,si pelangi
akan ku serahkan padamu
agar dapat kau mewarnai
seluruh hidup nanti...
yang hitam harus dijauhi
jangan disimpan dalam hati
putihkan jiwamu dengan kasih suci...

 kuterima dirimu dengan seadanya
dalam suka dalam duka
kau tetap cahaya

 ku bersyukur pada yang esa
punya segala-galanya
sederhana tapi yang sempurna.............

kasih suci ~ amy mastura


 


Friday, May 6, 2011

Anak² ~ siri 4 (cucuk)

06.05.2011

hari ni appointment dgn KK... Adik kena cucuk Hep B...patutnya kena cucuk time umur 6 bln...ni dah masuk 7 bln lebih dah, baru nk kena cucuk...huk3...

sebelum kena cucuk, Adik kena la cek up macam biasa la..be.rat Adik baru 6.5kg...naik la sikit ja...dah Adik timbang, Kakak pun kalut gak nak timbang...hai budak debob ni..dah 16 kg..patut la x terangkat kalau ibu dukung la ni...ish3...

Adik ni bila SN cek ja sure wat bolayan...sian SN tu, pulun la tunjuk bola merah akt Adik, dia wat x tau ja...buat bunyi pun dia x layan...Adik ni ikut mood gak ni...padahal kat rumah, dah pandai main dah pun...Atok Din kata ikut sapa lagi; ayah la...hahaha...btoi ka??

pastu kena la masuk bilik cucuk plak...elok ibu masuk & duduk ja atas kerusi, terus Adik wat muka...sebek & terus nangis...amboi, cam tau nak kena cucuk tu...cam bilik kot...time kena cucuk Adik lagi nangis la...standard dah la kan...ada ka budak yg x nangis time kena cucuk?? sure la nangis kan...sian Adik...ni pun Adik dok merap lagi, nak nangis ja...

time kat klinik, da la sorang akak ni tanya...brapa bulan? bila kata 7 bulan, dia wat muka heran plak..keciknya...ya, dia memang saiz kecik.... :(

so next cek up 03.06.2011 plak...kebetulan sama plak dgn app Kakak...senang la nanti...

Thursday, May 5, 2011

Microcephaly

Adik early diagnos is microcephaly developmental delay....so, apa benda la penyakit ni?? Ibu try la google, so ini la kesimpulan penyakit Adik... :(


Apakah Microcephaly?
Microcephaly adalah keadaan kehadiran pada kelahiran di mana lingkaran kepala bayi menjadi kecil daripada bayi yang normal yang sama umur dan jantina. "Micro" bermaksud kecil dan "cephaly" merujuk kepada kepala. Kanak-kanak dengan microcephaly juga mempunyai otak yang kecil dan rencatan mental. Walaubagaimana pun, sesetengah kanak-kanak dengan kepala kecil mempunyai kecerdasan yang normal
Penyebab Microcephaly
Biasanya ia berpunca daripada kecacatan genetik yang mengganggu pertumbuhan korteks diawal perkembangan janin. Ianya berkaitan rapat dengan sindrom down, sindrom kromosom, dan sindrom neurometabolic.
Bayi mungkin dilahirkan Microcphaly jika para ibu terdedah kepada :-
  • penyalahgunaan alkohol dan ubat-ubatan
  • Jankitan cytomegalovirus, rubella
  • cacar air (varicella)
  • terdedah kepada bahan kimia toksik.
  • pengambilan ubat fenilketonuria (LGK).

Bayi yang lahir dengan microcephaly akan memiliki kepala lebih kecil daripada kanak-kanak lain yang seusia dengan mereka, bagaimanapun ada bayi yang baru lahir dilihat seperti normal namun microcephaly lambat dikesan.

Tanda dan gejala microcephaly
Bergantung pada keadaan sindrom yang menghidapnya, kanak-kanak dengan microcephaly mungkin mempunyai:
  • Terencat mental
  • Lambat bercakap
  • Wajah distorsi
  • Kerdil atau perawakan fizikal pendek
  • Hiperaktif
  • Sukar mengkordinasi dan menyeimbang
  • Kelainan otak dan neurologi.
Sebahagian daripada kanak-kanak microcephaly memiliki kercergasan yang normal, kepala mereka juga membesar namun ukur lilit kepala kanak-kanak microcephaly membesar tidak sama seperti kanak-kanak normal yang lain. 

Microcephaly merupakan kondisi perubatan yang mana ukuran lingkaran kanak-kanak itu lebih kecil berbanding dengan kanak-kanak normal kerana otak tidak berkembang dengan baik atau berhenti bertumbuh. Microcephaly boleh berlaku semasa kelahiran atau dalam usia tahun pertama kanak-kanak itu.
Biasanya ia berpunca daripada kecacatan genetik yang mengganggu pertumbuhan korteks diawal perkembangan janin. Ianya berkaitan rapat dengan sindrom down, sindrom kromosom, dan sindrom neurometabolic.
Kanak-kanak yang mengidap Microphaly biasanya tidak akan hidup lama. Mereka biasanya meninggal dunia sebelum memasuki alam dewasa.

 rasanya ibu dah x bleh nk continue dah...sebak dah dada...

tema

teringat time bercinta & awai² kawen dulu...aku & hubby sure pakai baju sama kaler...actually ni suma idea aku la, kunun² nampak sehati sejiwa gitu...kui3...x gitu?

 ni time baru mula nk ber'ehem²' kat Sukan KKM, Bangi...baju team Olahraga Penang so, sure la sama kan...
 bukan setakat kaler ja sama, siap design sama ni..he3
 ni raya haji tahun 2007 ni..fav theme ~ blue
 kat gurney drive...dating ler..pa lgi...
ni time nak naik bkt bendera...

 P.I.N.K.Y vs R.E.D...lebih kurang la no...(romantik la kunun ni...ha3)
 ni time bertunang... 05.08.2006 :)
 biru lagi he3...fav btoi la..ni kat Klang Parade ni..
 WOW! kenduri di umah aku...
ni time kenduri umah en suami plak

hmmm...tu la serba sdikit kenangan...la ni bila dah bertambah ahli, jaang sgt la nak bertema² bagai...tunggu time raya ja la klau nk sama pun...lagipun bukan wajib pun kan..sendri yg buat peraturan...he3...janji bahagia!

Wednesday, April 20, 2011

Anak² ~ siri 3 (MRI)

Adik admitted to Acc Daycare Ward~nk kena wat prosedur seterusnya...MRI.  Mula² Ibu x dak rasa apa² pun...ye la, Adik kan sihat ja...so time admit tu, x dak la rasa gelabah pun...pi dgn senang hati ja...Kakak pun kena bgun awal hari ni...slalu tengahari buta baru nk bagun...he3...

Suppose 2 admit at 7.30 am (kalau ikut surat appointment ar)...tapi kol 8.30 baru nama Adik kena pangge.."Nur Aida Qalesya..." kena timbang berat, so kena la membugelkan Adik...tau nurse kata pa?? "la...pompuan ka?" HAA??? yg tadi pangge nama mcm lelaki kah?? confuse²....

Pas2 Adik kena cucuk; nk masukkan branula...Adik mengamuk la bab sakit kan..tapi yg terharunya, Kakak pun menangis bab tengok Adik kena cucuk...sayangnya Kakak kat Adik ye...Pas kena cucuk, baru SN habaq Adik kena posa...la, awai² x hbq...so, kena tnggu dlm 2,3 jam dulu la...Adik dah la ngantuk...Doc x bagi tido bab takut satgi time wat prosedur Adik x tido dah...apa lagi, Adik ngamuk lagi la bab ngantuk + lapaq!

Dalam kol 10 lebih, Adik kena makan ubat tidoq...x sampai 5 min, Adik dah pun terlelap..so, SN tolak Adik atas strecther ke MRI...time ni jantung Ibu mula berjalan laju...x sampai hati tengok Adik dah x sedar pa...mula nk pikir yg bukan²...sampai kat MRI, Adik terjaga dan start menangis...so, SN + lagi dos ubat...tapi Adik nangis gak..so, doc pangge Ibu masuk bilik MRI w/pun actually x leh masuk...bila Ibu tepuk² Adik, Adik tertido balik...pas2 suma org kuar, tinggal la kami berdua...bila Adik masuk ja dlm mesin MRI, jatuh arimata Ibu...Ya Allah, kenapa berat dugaan yg Adik kena tanggung?? Ibu kuatkan semangat utk tunggu Adik sampai habis...Bunyi² dlm mesin 2 dh jadi mcm irama hati Ibu yg x keruan plak... Ibu rasa mcm dok dalam bilik 2 smpai sejam,. tapi Ayah kata cuma 15 min ja...

Resulr MRI Adik, bulan 5  ni baru dapat...so, selagi 2, hati Ibu x kan tenang la....

Sunday, April 17, 2011

m.a.l.a.s

2 la..org kata jgn malas²
wat keja kena ikhlas

malas sgt malam ni nak masak
wat keja sambil babai
inilah jadinya...
habis rentung sambal di kuali
kuang...kuang..kuang...


lain kali, masak sambil senyum ye ibu...

Saturday, April 16, 2011

aduhai malangnya bagi dia....



kejamnya kau
jatuhkan hukum sesuka hati
puncak jaya yg ingin didakinya
kau runtuhkan dgn rakusnya
kau rampas semangatnya

mengapa...
bukankah kau perlu ada disisinya
meniup semangat
membantunya mendaki gunung yg tinggi
menggenggam sehelai kertas
yg akan menentukan masa depannya


bukan dgn mendoakan kegagalan
apatah lagi melunturkan emosinya


aduhai malangnya bagi dia....

Wednesday, April 13, 2011

derita yg kau cari....


kenapa perlu bersedih
bukankah kesedihan itu kau yg cari
kenapa masih mencari kekuatan
bukankah kau telah cukup gagah utk menjalani hidup sendiri
bukankah itu yg kau gah laung²kan

kau kata mahu lari dari semua
mahu mencipta kebahagian yg selama ini tiada
sedang telah lama melayari bahtera kehidupan
dari benih yg bercambah di bumi
membesar menjadi pepohon yg rendang
                                                     dan kini kau pula yg mahu mencari teduhan yg lain
                                                     yg belum pasti ia kan bertunas

aku x menyangkal
kau perlu berfikir utk diri sendiri
mencari bahagia yg abadi
tpi jgn pernah lupa pada amanahmu juga
titisan darahmu yg mengalir dlm tubuh mereka
jgn biar mereka menderita tanpa rasa....

siapalah aku utk berbicara
andai ditutur, pasti mengundang sengketa
kau bukan lagi anak kecil yg perlu dididik
bukan lagi anak yg masih bertatih

Tuesday, April 12, 2011

Faedah Susu Ibu


Islam menggalakkan supaya setiap bayi diberikan susu ibu sejak bayi dilahirkan lagi.
Allah menjelaskan dalam surah al-Baqarah ayat 233 yang bermaksud;
"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi mereka yang hendak menyempurnakan penyusuan itu."
Banyak kajian membuktikan kelebihan susu ibu berbanding susu sintetik/ susu buatan daripada susu lembu.
Walaupun kajian demi kajian dilakukan untuk menyamakan khasiat dengan susu ibu sendiri, tetapi susu sintetik masih belum dapat menandingi kehebatan dan manfaat yang terdapat dalam susu ibu.
Susu ibu adalah makanan yang terbaik bagi pembesaran bayi semenjak dilahirkan lagi.
Begitu agungnya Allah, sebaik bayi dilahirkan, proses pengeluaran susu ibu juga bermula.
SubhanAllah, susu ibu mengandungi khasiat yang tepat mengikut perkembangan bayi.
Sebaik sahaja bayi dilahirkan, susu pertama berwarna kekuningan, ia dikenali sebagaiKolostrum dan mengandungi tiga kali lebih khasiat dan antibodi serta sel darah putih yang tinggi.
Kolostrum mampu melawan penyakit dan amatlah rugi bagi ibu-ibu yang tidak menyusukan anak-anak mereka di awal waktu kelahiran.
Susu ibu bersih dan bebas daripada bakteria, tambahan pula susu ibu mengandungi DHA dan AA (yang seperti kita biasa dengar dalam iklan tin-tin susu).
Kandungan DHA dan AA dalam susu ibu adalah yang terbaik berbanding susu buatan.
Faedah Penyusuan Bayi
01.Kita sering melihat bayi kecil menangis tanpa henti. Hal ini kerana besar kemungkinan pada masa itu perutnya telah kembung. Sekiranya bayi disusui dengan susu ibu selama tiga bulan masalah ini dapat diatasi, Insya-Allah. Selain itu, susu ibu dapat menentang penyakit biasa seperti sembelit, lelah dan ekzema.
02.Susu ibu tersedia bila-bila masa dan telah disteril secara neutral dan bebas dari sebarang bakteria pembawa penyakit. Walaupun diperam berapa lama dalam badan si ibu, susu ini tidak akan basi.
03.Mampu meningkatkan kecerdasan bayi dan penumbuhan sel-sel otak sehingga 10-15 kali lebih cepat berbanding mereka yang meminum susu lembu.
04.Mencegah dari penyakit rabun malam.
05.Mencegah bayi daripada mendapat alahan.
06.Menggelakkan penyakit taun.
07.Menggelakkan jangkitan telinga.
08.Susu ibu mengandungi Asid Docosahexanoic dan Asid Arachidonic yang berguna bagi perkembangan sistem otak dan saraf. Ia tidak terdapat dalam susu tiruan.

kenangan itu...

x sedar masa berlalu
20 thn lalu, aku menangisi pemergianmu..

kekosongan itu ku pendamkan jauh di sudut hati
aku jarang berbicara tentang dirimu
malah
aku x benarkan mindaku memikirkanmu
bukan kerna tiada rindu
tapi aku x punya kekuatan utk menghadapi kenyataan
insan yg bertarung nyawa melahirkan ku
telah pergi selamanya...
sering ku cuba utk bermimpi
kononnya tersedar dari lena, membayangkan kau ada disini
mengharapkan kematianmu hanya ilusi,,,

alangkah indahnya andai kau ada disini
disaat aku memerlukan kekuatan sepertimu
manjadi ibu yg sejati

MAK, rindu itu tetap bersarang dihati,,,

Friday, April 8, 2011

kisah dua puteri

mlm ni rsa sunyi plak...terasa kosong hidup ni kalau tanpa anak²...terasa mcm ada diawang²an plak...pelik kan...dah biasa dgn riuh rendah Kakak dok berleter...minta pasang cd la...laptop la...nk nyanyi la...menari kdg²...dah lali dgn gamat pekikan Adik mengamuk tnpa tau sebab...(actually Adik dok tidoq..Kakak ikut Ayah balik kg...)

tiba² teringat msa Ibu nk lahirkan kedua² puteri ni...1 persamaan antara kedua; dua² x mau kuaq dri perut Ibu, sampaikan dah 'melabur' dlm perut Ibu...he3...tu bukti betapa anak² Ibu sygkan Ibu...Kakak overdue 4 hari...Adik x over lagi la, awai 4 hari tpi tanda² turun awai...seminggu sebelum bsalin kat Adik, Ibu dh turun darah dah..panik gila! time Kakak x mcm ni pun...ingt dah time la...skli kena discharge kuaq wad...tunggu lagi..

time bersalin kat Kakak, Ibu kena masuk ubat, kena epidural...tpi sakit srupa 2 gak..Tuhan sj yg tahu...tapi Kakak lambat nk kuaq...mybe bb anak sulung kot, Ibu x reti nak teran...Kakak pun big size, smpai 3.46 kg...Ibu ingt lgi, dekat 10 x teran, baru berjaya...2 pun bb doc kata Kakak nk lemas dh.. Time Adik pun kena masuk ubat gak, kali ni rasa sakit lgi double la bb x wat epi...bezanya Ibu skali push ja...Adik plak kecik; 2.8kg ja...senang la...

cuba tgk pic puteri² Ibu time baru kuaq labour room...sama x?

 ni puteri sulung Ibu ~ Nur Aina Qaisarah (Cahaya Permaisuri yg Bermata Cantik)


ni puteri bongsu Ibu ~ Nur Aida Qalesya (Cahaya Keberuntungan yg Murni)

pelik kan...time ni, rsa cam x mau dah bersalin...bila ingat camna sakitnya time nk melahirkan satu nyawa ke bumi Allah ni...tpi bila pikir balik, pas ni teringin lagi la nak preggy lgi...he3 (boleh lgi ker??)