Thursday, May 17, 2018

JIN SHIN JYUTSU 5-DAYS CLASS

Alhamdulillah...i made it! Grad my second 5-days Class. First one tahun 2016. Last year skip sebab kebetulan trip nak ke Utah selang sebulan saja dengan class, so terpaksa pilih either one. Class pada 25-29 April 2018 bertempat di Royale Chulan, Kuala Lumpur.  Instructor pada tahun ini adalah Waltraud Riegger-Krause dari German.



I would this 5-days class give me a lot of FUN. Dapat kawan baru dari Penang, Singapore, Indonesia. Yang best tu macam dah kenal lama dengan semua. Tak ada rasa kekok atau janggal langsung among them. After class kami akan berkumpul pergi makan sambil discuss pasal JSJ. Mesti orang kat Ikea tu pelik dah kenapa la group ni asyik-asyik pakat dok sentuh muka masing-masing, dok pegang badan sendiri. Hehehe sebenarnya tegah buat Flow JSJ, praktik apa yang belajar dalam class. Kira macam sesi refreshing gitu.


Jom tengok serba sikit foto kenangan semasa course.




Bersama Instructor dari German, Waltraud Riegger-Krause. Awesome instructor!




Group Touch On, Young Living EO yang sama-sama amik course JSJ




My new friends from Penang. A group of nice, awesome and humble. Lepas ni kita create more awareness berkenaan JSJ di Utara ya







Students dari 7 buah negara. Perrghhh best kan? Dalam bergaul dengan new community. Orang JSJ semua awesome!



Simple celebration of Mary Burmeiser 100 years birthday




Body reading session




Kusyuk semuanya dengar talk dari Waltraud. Menarik sangat sampai sepanjang 5 hari tak ada rasa mengantuk atau bosan. Impress kan?



Nak tahu apa itu JSJ? Nanti saya ceritakan dalam next post ya. Klik link dibawah kalau nak tau.

http://balanceflow.com/BAjinshinjyutsu/



Tuesday, April 17, 2018

AIRA DAN SAWAN

30 OKTOBER 2015






Kronologi cerita semalam yg membuatkan saya terus pitam di hospital.
Saya dan Aimi dah 3 hari demam, dan kelmarin berjangkit pada baby. Lepas tu dapat berita kaw rumah kami diserang wabak denggi. Kelam kabut juga saya dan suami siapkan anak2 nak p check up. Lepas bf Aira, nak bangun siapkan dia. Saya pandang wajah Aira dan saya notice wajah dia agak kehitaman. Mata kiri blinking tanpa henti, mulut bergerak2 sikit. Jerit panggil si suami di dapur dan dia juga mengatakan Aira sawan. Saya pantas mencapai beg eo Kak Yang, sapukan Brain Power dan Frankincense pada mulut dan kepala. Alhamdulillah lepas 20 saat, muka kembali cerah dan dia menangis.
Terus kami ke hosp dan Aira perlu dibawa ke kecemasan kerana kes sawan. Saya bersama Kak Long bawak adik2 yg lain ke OPD dan suami bawak Aira ke kecemasan. Masa tu saya lupa yg diri sendiri tengah sakit, sedangkan saya tidak mampu mengangkat kepala sekalipun semasa di rumah. Kak Long pula sakit perut dan muntah2, doc cakap sebab tekak ada infection sikit. Lepas giliran saya dan Aimi, kami terpaksa amik blood test dan lepas sejam baru dpt result.
Sementara tunggu result, kami pegi ke kecemasan utk melihat keadaan baby. Terus saya ambil alih dari suami jaga dia disitu. Saya tak menangis macam selalunya bila anak diserang sawan. Saya lebih rasional kali ini. Berkali2 saya sapukan eo pada dia. Sponging. Doc nak admit tapi saya tolak dgn risiko sendiri sebab mengenangkan Aimi yg juga tak sihat serta saya yg masih belum pulih. Bukan kerana selfish tapi sebab saya pasti kami boleh monitor sendiri dirumah. Terus baby dimasukkan ke wad observation selama sejam.
Masa utk mengambil result darah kami, saya dan Kak Long sekali lagi berpatah balik ke OPD menolak stroller. Aimi confirm dijangkiti demam denggi tetapi saya tidak. Sedih..bila anak lebih menderita dari kita kan? Usai urusan di OPD, kami ke wad observation kembali. Sewaktu menunggu baby discaj, saya dah mula sakit badan. Baru teringat saya belum menjamah makanan sejak dari pukul 10 sedangkan waktu tu dah pukul 5. Akhirnya result darah baby dah keluar. Bukan denggi. Tapi adik disyaki menghidap anemia dan perlu direfer ke Peadiatrik.
Sewaktu keluar dari wad, otak saya menghadam satu2 diagnos anak2 hari ni. 5 minit dari situ, saya sudah merasa gelap mata,saya ajak suami berhenti di ruangan menunggu BDM. Saya terus baring dan terpitam. Kak Long cepat2 amik Peppermint dan suruh saya bau dan sapu. Hampir 15 min saya tak mampu nak bangun. Tapi saya nekad juga sebab fikirkan anak2 yg dah tak selesa dan kelaparan. Gagah berjalan menuju ke foyer dan menunggu suami ambil kereta. Mungkin sebab saya tak makan atau saya memendam rasa, wallahualam...
Alhamdulillah... Allah selalu bagi saya kekuatan lebih demi anak2. Saya langsung tak menangis sepanjang di hospital. Tapi lepas saya up gambar Baby Aira di fb dan berkongsi cerita dgn kawan2 di whatsapp, saya menerima banyak doa dan kata2 semangat yg terus membuatkan saya sebak. Ya, akhirnya saya menangis kerana kasih sayang dari anda semua. Terima kasih buat semua..moga Allah memberi rahmat dan rezeki melimpah ruah buat anda sekeluarga. Sesungguhnya doa kalian yg menguatkan saya dan suami selama ini.

ALANG DAN PAKAR PERKEMBANGAN KANAK-KANAK

15 November 2017






Budak stylo. Bagi lah dressing macam mana pun, dia tetap stylo. Ni teknik posing terbaru.
Pagi tadi appointment Alang dengan Pakar Perkembangan Kanak-Kanak. Peads refer sebab suspect autism. After assessment tadi, kena menulis, berlari, main bola, naik tangga, ikut arahan dan macam2 lagi, dapatlah another diagnose for her. She’s not autism, but intellectual disability. Pakar cakap dari segi intelektual sama seperti budak umur 2 tahun, speech umur 3 tahun. Which yes, I couldn’t agree more. So had a quick discussion about her future, school especially.
Banyak benda nak kena ambil kira. Banyak benda nak kena buat..eh kena buat lagi. Pakar tak tengok dia sebelum ni which is sangat jauh berbeza. Ingat kalau dulu kena suruh ikut doktor macam tadi, mau dia menangis lupa dunia. Ini tadi siap keluar pi jalan2, naik tangga (masa ni nak test her motor ability). Siap boleh sembang2, jawab soalan dr bagai. Ibu yang tengah kena soal siasat dengan doktor lagi sorang, dok berbunga2 ha dalam hati. Wah wah wah baguslah Alang. Untuk part sosial dan pengurusan diri dapatlah full mark untuk budak 5 tahun.
Intellectual disability bukanlah bermaksud dia bodoh ke apa, cuma tahap pemikiran agak slow mungkin disebabkan kesan sawan masa kecik dan juga adanya lission di bahagian kiri dan kanan otak. Further investigation untuk genetic, so kena refer ke pakar genetik pulak. Pakar kata muka Alang pun nampak abnormal, ada ciri2 syndrome. Ok lah, segak jugak pa kan 😬😬😬
Like what I have said and I will keep on saying this...bagilah 1001 diagnose pun, our responsibility for her is still the same. Ibu dan Ayah akan terus berjuang untuk Alang sama seperti Kak Yang jugak. Looks like I had get a clearer reason why should I resign...
Cinta tanpa syarat

ALANG DAN MRI KE DUA


21 Mac 2017









Alang admitted today for MRI. Repeat after 1st test on 2013.

Developmental regression (perkembangan menurun) selepas diserang sawan pada 2015 dan 2017.

Back in 2013- Alang mengalami sawan setiap kali demam even hanya bersuhu 37. Severe fibrele fit. Lebih dari 20 kali sepanjang dari usia 8 bulan sehingga setahun setengah. Masa umur 2 tahun, Alang discharged dari Peads Neuro kerana pada masa tu tak nampak kelewatan perkembangan yang ketara. Cuma satu...Alang hanya merangkak sebulan!

2015 sewaktu berusia 3 tahun Alang diserang sawan sehingga menyebabkan hilang keupayaan bertutur. Lidah tertarik ke dalam dan muscle di bahagian mulut terjejas. Mujur masa tu Kak Yang memang berterapi dengan Mr Mano. Tangan emas itulah juga yang membetulkan kembali keadaan Alang.

Selain itu Alang juga mengalami flat foot dan lemah pada bahagian kaki. Mudah jatuh dan tidak boleh berdiri lama. Kalau berjalan keluar, selepas sejam dia pasti merengek minta didukung. Ingatkan sebab manja tapi rupanya kaki dia memang tak mampu nak bekerja overload. Dengan Mr Mano jugaklah kami berterapi sehingga keadaan kakinya stabil.

Dari segi emosi, Alang terlalu kuat anxiety terutama bila berada di public. Biasanya dia akan berada dalam keadaan 'blur' dan tidak dapat menumpukan perhatian pada sekeliling. Berjalan di shoping complex adalah sangat berisiko kerana dia mudah hilang tumpuan. Itu adalah punca utama kenapa Alang masih belum dapat ke tadika sehingga sekarang.

Talk about sensory, motor skills..semuanya tidak mengikut track yang betul. Tapi alhamdulillah selepas memulakan terapi bersama Teacher Liyana Raya dan pelbagai aktiviti bersama Group Sensorimotor Family, Alang menunjukkan perubahan positif bila sudah pandai memegang pensil, menggunting, mengenali warna dan huruf (walaupun bukan semua).

Nampak macam Alang seperti anak2 biasa kan? Small things yang orang luar tak nampak dan tak mungkin tahu. Kami dah biasa dengan cakap orang yang mengatakan tak faham perbualan Alang, yang marah bila Alang tak fokus dan tak mengikut arahan, kanak2 lain yang tak mahu bermain kerana Alang 'berlainan' cara. Walau dalam hati sentiasa ada rasa terentak, terguris, tercalar tapi apakan daya..mereka takkan pernah faham. Maka nya kami memilih untuk terus kuat demi Alang.

Behavioural issues dan developmental delay. Antara diagnos awal untuk Alang sekarang. MRI kali ini untuk melihat samaada keadaan otak Alang ada mengalami masalah atau tidak akibat sawan.

Nur Aimi Qadijah, my special sweetheart.

Sunday, April 15, 2018

ALANG DAN KAD OKU

27 November 2011




Hari ni hati mak ada berduka sikit. Benda memang dah tahu tapi bila dapat kad ni rasa dia lain macam. It’s never been easy...having a tipical child then diagnoses as special needs never been easy for me.

Masih ingat 4 tahun lalu sewaktu Aimi mula diserang sawan, saya ada meluahkan perasaan pada group mummy. When I said Allah menduga saya dengan mendapat anak yg normal, anak kedua yang special sejak lahir dan anak ke tiga yg mungkin menjadi special selepas ini. I don’t think sebab mulut masin ibu. But it’s the instinct that I felt on that time.

Aimi had a very severe seizures attack when she was 8 months until 1 and a half year. And on that time, Kak Yang pun sama. That’s a time when both of us, husband and wife have to take care both of them in the ward. 2013, seizures episode yang paling worst. On the spot hari yg sama dia kena buat Lumbar Puncture, EEG, CT Scan then esoknya buat MRI. Yes she had a lission on her brain, on both side. Might be abnormal but doctor said nothing to be worried. Then when she was 2 until 3 years she’s doing fine. Her development also is very good so the doctor had discharged her from peads.

2015 she had another episode of seizure. This time had effected her speech, her body strength, her muscle, her development. Luckily Kak Yang memang dah on therapy dengan Mr Mano so terus Alang pun kena start terapi dengan Uncle.

Then banyak benda yang baru kami notice. She always cried, minta dukung atau naik stroller bila banyak berjalan. Marah lah sebab ingat nak manja jeleskan adik. But it’s because she had lower muscle tone. She felt tired easily, kaki sakit. Sometimes she had fever lepas jalan banyak, macam kita demam urat.

Dia susah nak bercampur dengan public. 2 kali masuk sekolah 2 kali tak berjaya. very bad la sampai tidur malam dapat nightmare. Woke up at night screaming, crying, tak nak sekolah, tak nak sekolah. Marah jugak sebab cakap mengada2. Rupanya she had an anxiety that cause trauma to her.

Early this year we make a decision to refer her back to Peads specialist. Ada yg marah sebab cakap dia ok ja, kalau terapi lagi sure ok. Tapi kami ni jenis selagi tak dapat full assessment dari pakar, rasa tak puas hati. It not the diagnosis yang kami cari but we are trying to find a solution for her condition. We just can’t assume. Dulu ingat dia autistics but rupanya tak pun. MRI repeated, lission nampak makin ketara.

Last month was the last check up with Pakar Perkembangan Kanak2. Score for the assessment alhamdulillah baik. But her intellectual ada isu, cara pikir macam budak umur 2 tahun. Yang lain2 ok lah. Tahap pergaulan sosial dan pengurusan diri dapat full mark. Speech pun meningkat utk usia 4 tahun.

Itupun pakat dah jumpa lepas kami dah start therapy untuk dia. Kita as parents, therapist dia Mr Mano, MsFiona Seow boleh nampak beza dia dari dulu. Nampak, bila kita tahu apa isu anak kita then kita boleh ambil langkah pemulihan. Ada anak Cerebral Palsy banyak bagi pengajaran, dengan si adik ni jadi mudah sikit.

Intensive therapy yang pernah dan sedang dibuat untuk Alang - speech therapy, physiotherapy, occupational therapy, Jin Shin Jytsu, Neuro Feedback Therapy, Carniosacral Therapy, language class, essential oils.

Banyak benda lagi nak buat, it’s a long journey for us. Tahun depan Alang dah nak sekolah. Pray for u Alang!😍

ALONG DAN DYSLEXIA

8 Januari 2017

Catatan di Facebook.









Diagnos hanyalah sebagai satu penanda aras untuk kita terus berusaha.

Less than a month knowing about your condition, I start to do research, Google, reading blogs, asking friends and therapists. Sebak? Sedih? Yes..i cried like crazy on that day. Just one day I released all my fear and sadness. Yes I'm regret for not knowing it earlier.

Done assessment for her this morning. Confirm she had Mild Dyslexia. Alhamdulillah dyslexia above level. Teacher Bibi cakap budak genius. Dia boleh membaca but ada certain part yang dia tak faham. Don't worry Kak Long..kita mulakan terus terapi intensif ya.

Moga Tuhan terus bagi kekuatan pada kami untuk meneruskan perjuangan ini. Bukan mudah..tak semudah kata. Kerana bukan satu, tapi Tuhan kurniakan kami 3 anak syurga. Moga Ibu dan Ayah terus kuat buat kamu semua wahai anak.

#nurainaqaisarah #8yearsold #dyslexia#specialneedsmum #ihavethree #proudmum#aidilians

Tuesday, May 2, 2017

2017

Bismillah...

Nampaknya seperti hasil tulisan di blog hanya setahun sekali. Aduhh...gian pulak rasanya nak menulis.  Zaman sekolah dulu bukan main rajin lagi ha. Maklumlah pejar Sastera gitu.  Sempat menghasilkan 5-6 buah buku tapi malangnya telah dihilangkan oleh rakan sekolah.

Sekarang banyak menulis di Facebook which is susah nak scroll cari balik info dan story lama-lama. Melainkan kalau bergambar.  Misi terbaru nak mengupdate blog ni selalu dengan cerita-cerita tentang si anak-anak bertuah.  Perjalanan kehidupan kami yang penuh warna.  Perjalanan yang ingin dikongsi bersama semua agar dunia lebih memahami erti perjuangan untuk anak-anak istimewa.

Nak kena start inhale Magnify Your Purpose dan apply Brain Power. wink wink